Gerard den Ouden, Ben Harsta en Theo te Winkel namens de werkgroep
Gerard den Ouden, Ben Harsta en Theo te Winkel namens de werkgroep .

Geschiedenis door kunst zichtbaar maken

· leestijd 1 minuut Algemeen


HATTEM – De werkgroep eigentijdse ‘anekdotische’ beeldende kunst wil de geschiedenis van Hattem permanent zichtbaar maken door het ontwikkelen van kunstwerken.

Het object koeien-kunst-droom verwijst naar het rijke boerenleven van weleer met vele stadsboerderijen in de binnenstad. Het initiatief komt van een aantal Hattemers, die de historie van de stad en kunst met elkaar willen verbinden.
StadsboerderijenDe eerste ideeën voor Koeienproject staan verwoord in het gemeentelijk ‘Dromenboekje’ uit 2014 en komt uit de koker van ontwerper Ben Harsta.Harsta woonde destijds op de Bleek en constateerde dat veel mensen niet op de hoogte waren dat er tot 1955 ’s winters in de stadsboerderijen koeien stonden. Het wandelproject ‘Koeien in de binnenstad’ bleek een enorm succes. Reden voor de projectgroep om te kijken of de koeien en de historie een permanente plaats in de binnenstad konden krijgen.Samen met andere partijen onderzocht de werkgroep naar mogelijkheden om het project ten uitvoer te brengen. De werkgroep bestaat naast initiatiefnemer Ben Harsta uit Theo te Winkel, Marius Brouwer, Marianne Langeveld en Gerard den Ouden.
LocatieEen locatie voor het koeien-kunst-project is inmiddels gevonden. Op de plaats waar vroeger de boeren hun koeien naar de landerijen op de Hoenwaard brachten met het uitzicht op de Uiterwaarden.De hoek Ridderstraat / Nieuweweg lijkt de meest logische keuze voor een informatie- en kunstlocatie voor het beeld van de boer met twee koeien aan het hoofd van de kudde uit de hele stad op weg naar de Hoenwaard. “De koeien stonden in de zomer in de Hoenwaard in een gezamenlijk beheerd weidegebied. Pas in het najaar, als ze terugkwamen naar de stad, werden ze weer naar eigenaar gescheiden. Het was dus net zoals in de Alpen, waar het vee ’s zomers gezamenlijk naar de alpenwei trok. Dat dat in Hattem gebeurde, maakte onze stad uniek, want het leidde tot onderlinge band en overleg”, aldus Theo te Winkel.Het plan is om het ontwerp 3-dimensionaal en op ware grootte uit te voeren in plat cortènstaal om vandalisme te voorkomen. Wat nog rest is genoeg financiële middelen te vergaren om het project te realiseren.
Steun gemeenteDe gemeente Hattem laat in een ondersteuningsbrief weten de wens om te komen tot een mooie invulling van de Hattemse geschiedenis in de openbare ruimte te ondersteunen. Naast een gemeentelijke subsidie raadt de gemeente ook aan gelden te genereren bij fondsen, particulieren en bedrijven om het project financieel mogelijk te maken. Het koeien-kunst-project is volgens de gemeente een betekenisvolle toevoeging aan het erfgoed en kan een mooie introductie bieden tot de stad Hattem.
Project ondersteunen?Om het educatieve kunstproject daadwerkelijk te realiseren is de werkgroep om zoek naar donateurs en ondersteuners. Zij kunnen zich voor meer informatie melden bij: Ben Harsta tel. 06 – 51145966/ben_harsta@innovaties.net of penningmeester Gerard den Ouden tel. 038-3391081/g.denouden@metaalmorfose.nl.