Afbeelding
.

Raad stemt in met stedenbouwkundig plan woonzorgzone

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Een meerderheid van de gemeenteraad heeft maandag ingestemd met het stedenbouwkundigplan oude ijsbaan en omstreken. 

Alleen de fractie van de VVD was het niet eens met het voorliggende plan. Over één ding was de raad het wel eens: de bouw van de broodnodige woningen voor de Hattemse ouderen moet snel gerealiseerd worden.

De wens om op de oude ijsbaan een woonzorgzone te realiseren, gaat al jaren terug. Daar kwam vorig jaar maart een nieuwe uitdaging bij toen een meerderheid van de raad besloot om ook het eerste IKC te bouwen op het voormalige ijsbaanterrein. Dat vereiste een nieuwe visie op het gebied, waarin de functies wonen, zorg en onderwijs evenwichtig verdeeld zijn. 

Dat niet iedereen het eens is met de plannen bleek maandagavond opnieuw uit de inspraakreacties van Herman van Raalte en Jolanda Westerink namens de belangengroep woonzorgzone Geldersedijk.Het huidige stedenbouwkundige plan tast volgens hen het woon- en leef kwaliteit én de sociale veiligheid van de buurt aan. De belangengroep pleit verder voor een betere onderwijsspreiding en kwalitatief betere ouderenhuisvesting. Zij worden daarin ondersteund door 600 Hattemers die een handtekening hebben gezet. 

Volgens een ingediende motie van D66, CDA en ChristenUnie zou de hoogte van het appartementencomplex Uilennest van circa 10 meter als uitgangspunt moeten dienen voor de bouwhoogte van de nieuwe gebouwen. Een maximalisering van het aantal appartementen in het plangebied is gewenst, aldus de motie. In de motie staat verder dat de uitbreiding van de parkeergelegenheid binnen het plangebied zoveel mogelijk ten goede moet komen aan de parkeergelegenheid van de Hollewand. De participatie met de omwonenden is van uitermate belang om tot een bestemmingsplan te komen dat leidt tot een zo’n breed mogelijk gedragen oplossing. De fracties van D66, CU, PvdA en CDA stemden voor de motie. De belangengroep woonzorgzone geeft aan deze handreiking vanuit de politiek als lapmiddel te zien. 

Wethouder Auke Schipper gaf namens het college aan de motie te ondersteunen. Wel zijn er volgens de wethouder nog een aantal onderzoeksvragen aan verbonden. 

Nu groen licht is gegeven voor het stedenbouwkundige plan wordt de procedure voor het aanpassen van het bestemmingsplan in gang gezet. In deze periode is het mogelijk een zienswijze in te dienen. Wanneer er geen grote veranderingen hoeven plaats te vinden, is het bestemmingsplan halverwege 2021 gewijzigd. Als alles volgens plan verloopt, is de woonzorgzone met IKC eind 2024 gereed.