Afbeelding
.

Binnenplaats Voerman Museum wordt beeldentuin

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ De prachtige binnentuin achter het Voerman Museum Hattem wordt een beeldentuin.


In 1984 werd de binnenplaats ter ere van de opening van het Anton Pieck Museum heringericht door niemand anders dan de naamgever van het museum zelf. Er kwam nieuwe beplanting en een echte Efteling-put op het pittoreske pleintje. Na 37 jaar werd het tijd voor iets nieuws.

Sinds 2019 delen het Anton Pieck Museum en het Voerman Museum niet langer Ć©Ć©n voordeur. Beide musea hebben een eigen ingang gekregen. De binnenplaats wordt gehuurd door het Voerman Museum en is nu alleen nog maar vanuit dit museum bereikbaar. Door de coronacrisis zijn er veel steunfondsen die iets extraā€™s willen doen om de culturele sector financieel te ondersteunen en het publieksbereik te vergroten. Het Voerman Museum heeft van het Kickstart Cultuurfonds ā‚¬ 5500,- ontvangen om de binnenplaats geschikt te maken voor een groter publiek. 

Na al die jaren is er op het pleintje een weelderige plantengroei ontstaan. De grootste struiken en een boom zijn inmiddels verwijderd. De ontstane ruimte is met hergebruikte waaltjes verhard. Op vijf plaatsen langs de muur worden grote tegels geplaatst waar sokkels op komen te staan. Om het groen te compenseren worden er leiperen langs de muren geplaatst.

Voor het aanleggen van de beeldentuin is samenwerking gezocht met het Beeldhouwersgilde Hattem. Op de sokkels komen beelden van BĆ© Thoden van Velzen, maar ook leerlingen van haar, zoals van Henk Beernink. Beernink stond aan de wieg van de Beernink groep, de voorloper van het Beeldhouwersgilde. In de toekomst volgen er regelmatig wisselingen in de beeldentuin. De samenwerking was een langgekoesterde wens tussen beide partijen. 

Naast de beelden wordt er ook een bescheiden terras gerealiseerd. Bezoekers kunnen hier gezellig wat drinken, met het prachtige uitzicht op molen de Fortuin. De binnenplaats kan zolang de coronacrisis voortduurt gebruikt worden voor kleinschalige evenementen in de buitenlucht. Voorbeelden hiervan zijn workshops, kamerconcerten, lezingen en openingen. 

De put van Assisi die nu nog op het pleintje staat, zal in overleg met het bestuur van het Anton Pieck Museum een herbestemming krijgen.