Afbeelding
.

Onderzoek muziekbeoefening ouderen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ Muziek is MariĆ«tte van Raalte met de paplepel ingegoten.

De muzikale Hattemse staat midden in de samenleving en houdt ervan om mensen van alle generaties met elkaar te verbinden. Voor de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) gaat Mariƫtte (28) een onderzoek doen naar de actieve muziekbeoefening bij ouderen.

Muziek speelt een grote rol in het leven van MariĆ«tte. Met alle instrumenten in het orkest heeft ze wel wat. Toch blijft de baritonsaxofoon waarop ze speelt in het A-orkest van muziekvereniging Ontwaakt favoriet. MariĆ«tte is al ruim 20 jaar lid van de muziekvereniging. Naast bestuurslid bij Ontwaakt, werkt ze al jaren bij het Nederlands Bakkerijmuseum en studeert Toegepaste Gerontologie aan Hogeschool Windesheim. 

Gerontologie is de wetenschap die het ouder worden in lichamelijk, maatschappelijk en geestelijk opzicht bestudeert. ā€œHet is een brede opleiding gericht op ouderen. Niet gericht op de medische zorg, maar op het welzijn, de samenleving en de economische kant van het ouder worden. Wat mij aanspreekt in deze opleiding is dat je samenwerkt met ouderen. Je praat niet over hen, maar met ouderen. 

Gerontologen zoeken de oudere medemens op in alle hoeken van de samenlevingā€. Hoe actieve cultuurparticipatie bij oudere volwassenen bijdraagt aan een vitaal en gezond leven is een actueel onderwerp. MariĆ«tte meldde zich met het verzoek om een projectopdracht bij de KNMO te mogen starten. De KNMO is een landelijke koepelorganisatie waar alle amateurmuziekverenigingen zijn aangesloten. De belangstelling van het bestuur was meteen gewekt. Wat begon als een projectopdracht in inmiddels door de enthousiaste reacties een afstudeeropdracht geworden.

ā€œIk heb gemerkt dat veel muziekverenigingen niet weten wat ze met oudere leden aan moeten. Wat als muziek maken steeds moeilijker wordt? Wat doe je als muziekvereniging als iemand die al jaren lid is niet meer zo goed meekomt in de voorbereiding op een belangrijk concert? Het is voor senioren van belang dat dat ze zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen op gebied van kunst, cultuur en sport. 

Het onderzoek is er op gericht om te kijken hoe oudere muzikanten ondanks hun hoge leeftijd zo lang mogelijk betrokken kunnen worden bij hun vereniging en het muziek makenā€. Als actief amateurmuzikant wil ze ook op professioneel gebied doorgroeien in de cultuursector. De Hattemse geeft aan dat tijdens de opdracht haar passie voor muziek en ouderen samenkomen. In de toekomst hoopt ze dan ook uit te groeien tot een vergrijzingsexpert met specialisatie actieve kunst- en cultuurparticipatie.