Afbeelding
.

Raad doet oproep om beleid bijstand te stoppen

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM ā€“ Een meerderheid van de raad doet een dringende oproep op de regering en het parlement om het huidige beleid van verlaging van de bijstandsnormen te stoppen. 

In een motie riepen zij het college op om dit onder de aandacht te brengen bij de fracties in de Eerste en Tweede Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De motie komt uit de koker van de lokale PvdA-fractie en werd ondersteund door de ChristenUnie, D66 en de CDA. Hoewel de VVD begrip heeft voor de motie, gaf raadslid Albert de Boer aan dat dit probleem vooral op het bordje van de landelijke overheid ligt. ā€œWe vertrouwen dat daar het beleid wordt getoetst, gewogen en bijgesteld wanneer dat nodig isā€. 

De huidige regelgeving om door verlaging van de bijstand werkaanvaarding te bevorderen blijkt in de praktijk niet te werken. Debet hieraan is het feit dat het netto inkomen dan eerder daalt dan stijgt bij werkaanvaarding door de systematiek van landelijke toeslagen en door toepassing van gemeentelijk minima beleid. Bovendien is er een vaste kern van de bijstandsgerechtigden die door omstandigheden nooit voor werkaanvaarding in aanmerking zal komen en dus altijd afhankelijk blijven van een bijstandsuitkering. 

Jaap van Tiel (PvdA) benadrukte in de raadsvergadering dat de voorgestelde maatregelen een groei van de armoede tot gevolg heeft. ā€œHet is bijzonder moeilijk om van de huidige bijstandsnormen rond te komen, wat een leven op het absolute bestaansminimum betekentā€. In Hattem ontvangen ruim 100 inwoners een uitkering. ā€œDeze motie is bedoeld om de maatregel, die bedoeld is om mensen te stimuleren aan het werk te gaan, terug te draaien. Er word altijd gedacht dat als je uitkeringen omlaag brengt, mensen vanzelf wel aan het werk gaan. Er zitten veel mensen in de bijstand die met hun competenties niet aansluiten op de arbeidsmarkt. Schoolverlaters, arbeidsongeschikten die niet in een arbeidsongeschiktheidsregeling vallen, verslaafden met schulden en mensen die graag willen werken en dat met een klein duwtje in de rug ook makkelijk kunnen. De groep is zo divers, als de uitkering omlaag gaat, vinden zij niet ineens allemaal een baan. Daar komt bij dat in de maatregel geen rekening is gehouden met de Coronacrisis. Mensen raken nu hun baan kwijt en het is veel moeilijker om een baan te vinden. De Coronacrisis hakt er in bij gemeenten waardoor veel re-integratietrajecten stilliggen. Ook zijn banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt schaars omdat bedrijven nu geen of amper nieuwe mensen aannemen.ā€ 

Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Sociaal Cultureel Planbureau (CPB) blijkt dat de bestrijding van armoede op de lange termijn niet zit in bezuinigingen op uitkeringen, maar in investeringen in goede opleidingen, gezondheid en inzetbaarheid op de arbeidsmarktā€.

Wethouder Carla Broekhuis die in Hattem verantwoordelijk is voor het minimabeleid gaf aan de motie van harte te ondersteunen. ā€œHet lukt ons nu nog om mensen naar arbeid te begeleiden. We weten niet hoe dat in de toekomst gaat nu bedrijven het door de Coronacrisis lastig hebbenā€.