Afbeelding
.

Zorgen plan zonnepark voormalige vuilstort

· leestijd 3 minuten Algemeen

HATTEM - Powered by Hattem heeft het plan om een zonnepark te realiseren op de voormalige vuilstort in Hattem. De gemeente is enthousiast over het initiatief en draagt het een warm hart toe. De vereniging Landschap en Milieu Hattem maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen.

In het gebied dat begrensd wordt door de wegen Prinses Beatrixlaan, Leemculeweg en Oranje Nassaulaan wil Powered by Hattem een zonnepark realiseren van ongeveer 6000 zonnepanelen die een vermogen van ongeveer 2 MW kan opwekken. Dit is een stroomproductie van 1,7 Mwh. Hiermee kunnen 475 huishoudens worden voorzien van duurzame stroom. De initiatiefnemer voor het zonnepark is Powered by Hattem (PbH). PbH streeft ernaar om projecten te realiseren voor, door en met Hattemers en in lijn met het klimaatakkoord naar een minimaal 50% lokaal eigenaarschap. Dit betekent dat inwoners en lokale bedrijven kunnen investeren in dit project en profiteren van de opbrengsten.ā€œDe locatie is als zoekgebied voor zonnevelden-energie opgenomen in de Regionale Energie Strategie. Bij het vaststellen van het beleidskader voor hernieuwbare energie heeft de gemeenteraad voorwaarden gesteld aan het eventueel plaatsen van zonnepanelen op deze locatie. Daarbij gaat het om een aantoonbare verbetering van de natuurwaarde en van de verbindingsfunctie van het gebied. Momenteel vinden er onderzoeken plaats naar de haalbaarheid van het plan, met name gericht op de natuur. Deze onderzoeken worden uitgevoerd in opdracht van PbHā€, aldus de gemeente Hattem. 

Belangrijke bijdrage

Met het plan kan volgens de gemeente een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de doelstelling van de gemeente om te verduurzamen en wordt een voormalige stortlocatie goed benut. ā€œDe versterking van de natuurwaarde in combinatie met de opwek van zonneparken-energie maakt dit project extra interessant. Natuurlijk moet deze versterking wel aangetoond worden in het onderzoek dat PbH nu uitvoertā€.


Verkeerde been gezet

ā€œVersterking van de natuur is natuurlijk prachtig, maar daar zijn toch geen zonnepanelen voor nodig? De gemeente is de eigenaar van het terrein en moest dat toch al lang. Daarnaast is bekend dat zonnepanelen een negatief effect hebben op het bodemleven. Tien jaar nadat de panelen weg zijn is dat nog niet hersteldā€. Volgens de VLMH wordt men met de kreet ā€˜voormalige vuilstortā€™ op het verkeerde been gezet. Het lijkt alsof een bestaande vuilstort met zonnepanelen bedekt wordt Ć©n er als extraatje er natuur bijkomt. Dat beeld klopt volgens de VLMH niet. ā€œHet terrein wordt al benut. Het is immers natuur. De scherpe grens tussen bos en IJssel in dit gebied werd decennia geleden al als een unieke situatie in Nederland met grote ecologische potentie gezien. In 1994 was het terrein onderdeel van het leefgebied das en ander grofwild. Het landschapsontwikkelingsplan van de gemeente noemde het in 2011 een foerageergebied voor grote hoefdieren. Nu is het Hattemerpoort met de kernkwaliteiten migratie en ecologische verbinding. Het terrein verbindt twee stukken Natura 2000 met elkaar.Het terrein valt zelf ook onder Natura 2000 en hoort bij het Gelders Natuurnetwerk. Dit betekent dat het terrein een speciale wettelijke bescherming geniet en dat verandert niet met de komst van de omgevingswet. Het oppervlak mag niet afnemen en ook de samenhang met andere gebieden is essentieel. Dit project voldoet nu eenmaal niet aan de wettelijke voorwaarden daarvoor. Het is daarom al een keer afgewezen. Er mogen ook geen alternatieven zijn en die zijn er in Hattem meer dan voldoende. Er is een ander initiatief en de gemeente scoort het allerslechts in provincie Gelderland op zonnepanelen op bedrijfsdaken. Gemeente Hattem en de koepel van Energiecoƶperaties waarvan PbH lid is, onderschrijven de Code Zon op land, die aangeeft dat natuur ontzien moet worden. Er zijn immers twee crisissen: een van de natuur Ć©n die van het klimaat. Daarnaast moet het verloren oppervlak gecompenseerd worden. Maar de gemeente hoopt erop dat de provincie de bestaande regels aanpast zodat het project door kan gaan, zonder al die voorwaarden. Dat het project in de concept-RES genoemd wordt is niet zo relevant. De regio gaat immers nu pas goed naar de zoeklocaties kijken. En daar staan nu als locaties voor zonnepanelen immers ook een bedrijfsterrein in waarvan al besloten is dat er woningbouw komt (ā€™t Veen), een zoekgebied in de uiterwaarden waarvan al vaststaat dat die niet kan en een deel van de hertencorridor, Ć©n er staat een zoekgebied voor een solitaire windmolen op de voetbal? Terwijl een veel groter project met bijna tien keer zoveel zonnepanelen niet eens is opgenomen. Er schort dus nog wel een en ander aan dat concept. Het is niet erg verstandig van de gemeente om zo om te gaan met zoeklocaties. Hoe wil de gemeente onze buurgemeenten anders aanspreken als zij windmolens op de grens met Hattem neer zettenā€, geeft Pauliene Mars namens de VLMH aan.

Begrip bezorgdheid

De gemeente Hattem laat in een reactie weten de bezorgdheid over de natuur te begrijpen. ā€œHet plan, en de kaders van de provincie, gaan uit van een combinatie van zonnepanelen en versterking van de natuur- en corridorfunctie van het gebied. Wij vinden het belangrijk om eerst de uitkomsten van het onderzoek af te wachten en dan in gesprek te gaan met belanghebbenden en provincie Gelderland. Pas daarna kan de conclusie getrokken worden over de natuurwaarden voldoende geborgd worden in het planā€.