Afbeelding
.

Hattemse musea gaan niet bij de pakken neerzitten

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM - Sinds donderdag hebben de drie Hattemse musea de deuren moeten sluiten voor het publiek. 

Dit is het gevolg van de maatregelen die het kabinet bekendmaakte om het Coronavirus terug te dringen. De musea hopen dat deze sluiting tot twee weken beperkt blijft en dat er op 19 november weer bezoekers ontvangen mogen worden.

Directeur Mathilde Stam van het Anton Pieckmuseum geeft aan helaas te moeten sluiten, maar dat achter de schermen het werk gewoon door gaat, “Zoals het voorbereiden van onze komende exposities ‘Stille wateren hebben diepe gronden’, ‘Het Alfabet - Charlotte Dematons’ en een ‘Sprookje uit de Efteling’. Ook ontwikkelen we een digitale app. Dit is mogelijk gemaakt dankzij een geweldige bijdrage die het Anton Pieck Museum heeft ontvangen van het KickStartCultuurfonds. Verdiepende digitale begeleiding en een heus hologram van Anton Pieck gaan het museum komend jaar nog interessanter maken”.

Het Voerman Museum vindt het zuur dat ondanks alle maatregelen die zijn genomen om een bezoek aan het museum veilig te laten verlopen, toch de deuren dicht blijven. “Het voelt niet eerlijk. Het is zonde dat deze sector eruit wordt gehaald en er geen uitzondering wordt gemaakt voor de kleinere musea. We doen ons best om aan alle eisen te voldoen, steken enorm veel energie om een bezoek aan het museum verantwoord te laten verlopen en dan volgt wederom een sluiting. In het Voerman Museum is het niet altijd even druk. Door alle veiligheidsmaatregelen die zijn genomen is een bezoek aan het Voerman Museum veilig. Als je de meetlat legt bij wat er nog wel open blijft en waar het veel drukker, dan balen we erg van de verplichte sluiting. Met alle respect willen we graag meewerken om het coronavirus tegen te gaan. Toch voelt het zuur. De sluiting voor twee weken betekent niet de nekslag voor het museum. We werken er allemaal zo hard voor en zijn voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten van de bezoekers”, stelt directeur Daphne Kampman van het Voerman Museum.

Ook bij het Nederlands Bakkerijmuseum gaan de medewerkers niet bij de pakken neerzitten. De verhuizing van het depot naar het Daendelshuis is in volle gang. Ondanks dat het museum is gesloten, blijft de museumwinkel geopend. Het bakken van brood en banket op de zaterdagen gaat door. Op zaterdag is de winkel geopend van 07.30 tot 12.00 uur. De Hattemse Witte en de Dikke Tinne Bruin zijn belangrijker dan ooit geworden om het voortbestaan van het museum te garanderen. Broodnodig om cultuur te behouden. Met de opbrengst van de verse croissantjes, heerlijke krentenbollen, en knapperige vloercadetten worden kozijnen geschilderd, regenpijpen vervangen en kelderluiken vernieuwd. Banketstaven zijn de fundering onder de nieuwe bibliotheek geworden en gevulde koeken plaveien nu de weg naar straks.