Afbeelding
.

VVD bezorgd over toename schulden gemeente Hattem

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Bij de Begrotingsraad op heeft de VVD haar zorgen geuit over de schuldenlast van de gemeente Hattem. Fractievoorzitter Gina Guldenaar is van mening dat dit college de grenzen opzoekt door het coalitieprogramma uit te voeren met geleend geld.


ā€œHattem heeft weliswaar een sluitende begroting, maar de schuldenlast neemt in 2021 verdertoe terwijl er slechts ā‚¬ 27.000 overblijft om eventuele risicoā€™s op te vangen. En die risicoā€™szijn aanwezigā€, zei Guldenaar maandag tijdens de raadsvergadering.

Guldenaar wees er verder op dat deze programmabegroting verder gaat dan alleen 2021. ā€œIn de doorkijk naar 2024 zien we dat de gemeente Hattem er helemaal niet goed voorstaat. Dit college gaat grote investeringen aan met veelal geleend geld: ā‚¬ 8,9 miljoen voor infrastructuur en ā‚¬ 9 miljoen voor de bouw van het 1e integraal kindcentrum (IKC). Hierdoor lopen de schulden en dus de risicoā€™s fors op en wordt de gemeentekas steeds leger. En nee, de rekening kan niet weer worden neergelegd bij de Hattemer of vooruitgeschoven worden naar de toekomstā€, aldus Guldenaar.

De VVD vindt ook de prioritering en gemaakte keuzes opmerkelijk. Veiligheid staat bij de VVD voorop en de rotonde bij de Marke zou niet doorgeschoven mogen worden naar 2024. Het is de VVD duidelijk geworden, dat de gezinnen aan die kant van Hattem bij dit college en de raad niet de hoogste prioriteit hebben. Naast dat ze kunnen fluiten naar hun school is ook de veiligheid van hun kinderen die dagelijks de Apeldoornseweg oversteken in het gedrang. Ook de keuze om 60.000 euro uit te geven aan Biodiversiteit had beter aan de Hattemer als lastenverlichting teruggegeven kunnen worden, als blijk van waardering voor de extra lasten van afgelopen jaren.ā€

Wat de VVD ook bevreemdt, is dat dit college zich wel degelijk bewust is dat zij niet op deze voet kan doorgaan en dit benoemt in deze begroting. ā€œZo valt te lezen: ā€˜de pijn van onvoldoende middelen, dus geld om te investeren nu en in de toekomst voelbaar isā€™. Wij begrijpen werkelijk niet waarom dit college, als alle seinen op rood staan, in de begroting maar liefst 29 miljoen aan geld wil vrijmaken om aankomende jaren te investerenā€, vervolgde Guldenaar. Dat geld zit niet in de spaarpot en moet dus hoofdzakelijk geleend worden.

De VVD heeft daarom ook tegen de programmabegroting gestemd. Guldenaar: ā€œAlleen als de ambities drastisch naar beneden worden bijgesteld, kan Hattem een gezonde stad blijven die zelfstandig voor nu en in de toekomst haar eigen broek kan ophouden. Dit is een wake up call voor college en inwoners van Hattem: maak de juiste keuzes!ā€