Afbeelding
.

Woonzorgzone: Beslissing stedenbouwkundigplan

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM – De gemeenteraad staat aan de vooravond van een belangrijk besluit. Na jaren van plannen maken ligt er een Stedenbouwkundig Plan Oude IJsbaan op tafel als kader voor het bestemmingsplan voor de Woonzorgzone Geldersedijk. 

De plannen werden vorige week besproken in de commissievergadering Algemene en Ruimtelijke zaken. Op 23 november neemt de raad een besluit. De wens om op de oude ijsbaan een woonzorgzone te realiseren, gaat al jaren terug. In maart vorig jaar kwam daar een nieuwe uitdaging bij. De raad besloot dat op deze locatie ook het eerste cluster IKC, dat zal bestaan uit de basisscholen Van Heemstraschool en De Zaaier en kinderdagopvangvoorzieningen, moest komen. 

Martin Veenstra (D66) stelt dat er een langdurig proces is doorlopen. Met een democratisch proces is de locatie vastgesteld. De inspraakreactie van de belangengroep Woonzorgzone Geldersedijk geven wat hem betreft geen aanleiding tot heroverweging van de plannen. Wel maakt D66 zich zorgen om de verkeersveiligheid en de gezondheidsrisico’s door de uitstoot van fijnstof die de toename van de autoverkeer met zich meebrengt. Wat betreft D66 zouden drie woonlagen, zoals nu ook bij het appartementencomplex aan de Uilennest het geval is, een beter idee zijn. 

VVD fractievoorzitter Gina Guldenaar vindt het voorliggende voorstel een onverstandig besluit. “De focus voor de zorg voor ouderen wordt nu verschoven naar de bouw van een IKC”. Kostbare grond aan de Noordgouw ligt nu braak en de synergie voordelen met de Marke verdwijnen nu gekozen is om het eerste IKC te realiseren op de voormalige ijsbaan en niet op het voormalige Noordgouw terrein. “Door de komst van een IKC kunnen minder woningen voor ouderen gebouwd worden, waardoor een vierde woonlaag nodig is. Ook voelen de bewoners van de ABC-buurt zich achtergesteld. Wanneer krijgen zij een school?”. De VVD zet vraagtekens bij het verloop van het participatieproces. Guldenaar stelt dan ook voor om dit plan van de agenda te halen en verder te onderzoeken zodat er meer duidelijkheid komt. 

CDA-raadslid Martin van Duinen geeft aan dat verdere vertraging niet wenselijk is omdat de vraag naar zorg groot is. “Er ligt een mooi toekomstbestendig plan voor 119 nieuwe zorgwoningen, dat in samenspraak met de buurt verder uitgewerkt moet worden. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen”.

Ook de PvdA is blij met het plan dat sociale huisvesting biedt aan ouderen. De verkeerssituatie, de groene muur aan de Hollewand, het waarborgen van het stadsgezicht en de angst dat de bewegingsboulevard een nieuwe hangplek wordt zijn punten die Gerrit van Keulen namens de PvdA onder de aandacht bracht.

Margriet Brouwer (ChristenUnie) spreekt van een mooi plan voor zorgwoningen. “Veel ouderen hebben Hattem al verlaten vanwege gebrek aan geschikte huisvesting”. Als tip gaf Brouwer mee om de verbinding ook aan te laten aansluiten op de Geldersedijk vanwege de verkeersveiligheid. Verder zou de CU graag zien dat het stille asfalt ook gerealiseerd wordt op het laatste gedeelte van de Geldersedijk en om van de Hollewand een fietsstraat te maken. 

Wethouder Schipper benadrukte dat Hattem smacht naar duidelijkheid in dit dossier. “Het is goed voor Hattem om een keer een besluit te nemen. Wat het college betreft komt alles samen in dit plan: wonen, zorg, onderwijs, buitensport en elkaar ontmoeten. We weten dat we niet iedereen gelukkig maken met deze plannen. Het bestemmingsplan moet nog worden vastgesteld. Het college staat open voor suggesties om dit plan nog beter te maken”.

Indien de gemeenteraad akkoord gaat met het stedenbouwkundig plan, wordt begin 2021 de procedure voor het aanpassen van het bestemmingsplan in gang gezet. In deze periode is het mogelijk een zienswijze in te dienen. Wanneer er geen grote veranderingen hoeven plaats te vinden, is het bestemmingsplan halverwege 2021 gewijzigd. Als alles volgens plan verloopt, is de woonzorgzone met IKC eind 2024 gereed.


Afbeelding