Afbeelding
.

Verhoging toeristenbelasting gaat niet door

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- ā€œGun ons een stukje betaalbare ontspanningā€, dat is de oproep dat een aantal vaste standplaatshouders op camping Molecaten doet in een brief aan de raad. De schok was afgelopen week groot toen zij de nota met tarieven 2021 van camping Molecaten onder ogen kregen. 

Rob Klaucke uit Purmerend heeft zoals hij het zelf zegt al vijf jaar ā€˜het beste plekje op camping Molecatenā€™. Na de verkoop van zijn bedrijf zocht hij een mooi plekje om tot rust te komen. Dat werd gevonden in de bossen van Hattem. Dat bevalt nog altijd erg goed. De voorgenomen forse verhoging van de toeristenbelasting geeft een kink in de kabel. ā€œAls houder van een vaste standplaats op camping Molecaten krijgen wij wederom een forse stijging te zien in 2021. In 2019 betaalden wij een bedrag van ā‚¬212,75, in 2020 was deze al ā‚¬298,18. Voor het jaar 2021 zou dit bedrag komen op ā‚¬387,66. Wij maken bezwaar tegen een verhoging van iets meer dan 82% in de afgelopen twee jaar. De OZB voor eigenaren in de gemeente Hattem bij een huis van 2 Ć  2.5 ton is nog lagerā€.

De campinggasten begrijpen dat er jaarlijkse verhogingen moeten worden doorgevoerd. ā€œMaar dit gaat alle perken te buiten. Zijn de houders van vaste standplaatsen een melkkoe van de gemeente geworden? Wordt hiermee de begroting van die gemeente Hattem sluitend gemaakt? Overigens begrepen wij dat er ook voor 2022 een forse stijging staat te wachtenā€. Klaucke heeft contact met verschillende standplaatshouders van zowel camping de Leemkule als camping Molecaten. Zij geven aan dat de campinggasten in de zomermaanden een structurele bijdrage leveren aan de lokale economie door te spenderen bij de middenstand en horeca. De prijsverhoging accepteren zij dan ook niet zonder slag of stoot. Er gaan zelfs geluiden op om vanwege de prijsverhoging de vaste standplaats op te zeggen.

De voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting stond maandag op de agenda van de begrotingsvergadering van 2021. ā€œEr stond inderdaad een verhoging van de toeristenbelasting voor 2021 gepland, maar het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om deze verhoging vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus niet door te laten gaan in 2021ā€, zo laat gemeentevoorlichter Marieke SchĆ¼tten namens de gemeente Hattem weten.