Afbeelding
.

Participatie summier bij bouwplannen Hilsdijk

· leestijd 2 minuten Algemeen

HATTEM ā€“ De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Hilsdijk 21 vastgesteld. 

Deze beslissing maakt de weg vrij om woningen te realiseren op de locatie van het voormalige verenigingsgebouw van de postduivenvereniging. Wel waren de raadsleden het erover eens dat het overleg met de buurt tijdens de voorbereidingen erg summier is gebleken. De omwonenden maken zich met name zorgen over het verdwijnen van parkeerplaatsen.


De plannen om een 2-onder-1-kap woning te realiseren op deze locatie spelen al geruime tijd. Al in 2016 kwam het verzoek bij de gemeente binnen voor woningbouw op de locatie van het enigszins vervallen perceel van het postduivengebouwtje en de bijbehorende parkeerplaats. Het gebouw is al jaren niet meer in gebruik. Begin 2017 heeft het college van B & W ingestemd met woningbouw op het betreffende perceel. Het college ziet in de bouwplannen een passende en duurzame vervolgfunctie dat voorkomt dat het perceel verder verloedert.

Omdat de plannen in strijd zijn met het bestemmingsplan ā€˜Kom Hattemā€™ en het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd moet worden van de bestemming ā€˜Sportā€™ naar een woonbestemming was het aan de raad om een beslissing te nemen. Duidelijk werd dat niet alle omwonenden even blij zijn met de plannen. Er zijn vier zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan ingediend. De ingekomen zienswijzen geven geen aanleiding om het bestemmingsplan te wijzigen. 

Tijdens de raadsvergadering waren de raadsleden unaniem van mening dat de communicatie met de buren over de plannen veel te mager is geweest. ā€œDe initiatiefnemer heeft niet bepaald moeite gedaan om omwonenden bij de plannen te betrekkenā€, aldus D66 fractievoorzitter Erik Kort. Een voorstel van zijn zijde om de ondergrondse container te verplaatsen zodat er meer ruimte over is voor extra parkeerplaatsen bleek volgens wethouder Auke Schipper niet mogelijk vanwege de aanwezige ondergrondse watergangen.

De PvdA spreekt bij monde van Gerrit van Keulen over een mooi voorstel, maar maakt zich zorgen over de parkeermogelijkheden voor de buurt. Gina Guldenaar (VVD) deelt de zorgen over de parkeerproblematiek. ā€œDe participatie met de buren is al in de beginfase mis gegaanā€. Zij wilde van de wethouder weten wat gedaan gaat worden om de buurt toch het gevoel te geven dat ze gehoord worden. Marinus Kers stelde namens de ChristenUnie dat de bouwplannen een positieve verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie. CDA-raadslid Martin van Duinen vindt het jammer dat het proces zo lang heeft geduurd. Hij gaf het college de tip mee om bij toekomstige plannen de ontwikkelaar te wijzen op een betere communicatie met omwonenden. 

Wethouder Auke Schipper benadrukt dat de plannen voldoen aan de parkeernormen. Schipper begrijpt de zorg van de raad over de wijze waarop de initiatiefnemers zijn omgegaan met de buurt. ā€œWe hebben moeten constateren dat dit summier is gebeurd. Dat vind ik jammer. Volgens mij gaan goede buren zo niet met elkaar overwegā€. De wethouder is inmiddels bezig met een memo richting de raad omtrent participatie van belanghebbenden. Zo ontstaat meer uniformiteit en kunnen ontwikkelaars toetsen hoe om te gaan met participatie bij bouwplannen.

Inmiddels heeft de gemeente Hattem in een anterieure overeenkomst met de initiatiefnemers van de woningen aan de Hilsdijk 21 afspraken gemaakt over het gemeentelijk kostenverhaal, de realisatie van openbare parkeerplaatsen aan De Meenthe en mogelijke planschade.