Afbeelding
.

Regionaal Adaptatieplan

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- De raad van Hattem is middels een Raadsinformatie geïnformeerd over het Regionaal Adaptatieplan (RAP). 

Het college heeft ingestemd met het RAP, dat een nadere uitwerking is van het in december 2017 ondertekende Klimaatmanifest. Het biedt een koers-document met daarin de ambities en speerpunten die moeten leiden tot een klimaatbestendige en water-robuuste regio in 2050. 

“Onder het motto “Regionaal delen, lokaal doen” is het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) in 2017 vertaald naar onze eigen regio, het werkgebied van het waterschap Vallei en Veluwe. In december van dat jaar is het Regionaal Manifest Ruimtelijke Adaptatie ondertekend door 28 gemeenten, het waterschap, de provincies Gelderland en Utrecht, Vitens, Veiligheidsregio’s en Rijkswaterstaat. In het manifest is een gezamenlijke ambitie uitgesproken om in 2050 een klimaat-robuuste regio te willen zijn waar we veilig, gezond en welvarend samenleven. Op basis van het genoemde Klimaatmanifest is het Regionaal Adaptatieplan (RAP) opgesteld. Het RAP is bedoeld als regionale agenda met een dynamische gereedschapskist om samen te werken aan klimaatverandering”, is te lezen in de Raadsinformatie. In het RAP zijn thematische ambities en doelen beschreven. Het gaat dan om de thema’s: prettig wonen en werken, aangenaam recreëren, basisfuncties veiligstellen en natuurlijk bodem- en watersysteem. 

 “Het RAP biedt inhoudelijke meerwaarde, met name voor de regionale opgaven. De slogan van het RAP is “regionaal delen, lokaal doen”. Door gezamenlijk op te trekken, daar waar mogelijk, kan tegen geringe kosten invulling worden gegeven aan de afspraken uit het Deltaplan. Bovendien creëren we een basis van uniformiteit en maken we het mogelijk om onderling gegevens, kennis en ervaring uit te wisselen. Met name voor de regionale opgaven (die veelal gemeentegrens-overschrijdend zijn) is dit ook noodzakelijk.De inhoud van het RAP is inspirerend voor anderen. Door de omvang van de samenwerking wordt het ook voor andere partijen (zoals de GGD’en, woningcoöperaties, bouwers, landschap-beherende organisaties, etc.) interessant om aan te haken. In een groeiend en breder wordend netwerk kunnen (meer en beter) kansen samen worden opgepakt.” 

Doordat het college heeft ingestemd met het RAP, wordt voldaan aan de landelijke en regionale afspraken die hierover zijn gemaakt. Hierdoor kan aanspraak gemaakt worden op de beschikbare rijksgelden en kunnen ook de middelen benut worden die door provincie, waterschap en anderen beschikbaar worden gesteld.De regionale ambities moeten uiteindelijk ook lokaal worden vertaald. Het opstellen van het beleids- en beheerplan water en riolering liep parallel aan het RAP. De agenda uit het RAP is beleidsmatig vertaald in Beleids- en beheerplan water en riolering. Doelen en middelen zijn hierin meegenomen. De ambities ten aanzien van klimaatadaptatie krijgen ook een plek bij de implementatie van de omgevingswet.

 Het Werkplan Manifestregio wordt nader uitgewerkt en vastgesteld in het Bestuurlijk Platform Manifestpartners en wordt later ter kennisname toegestuurd. Het RAP wordt gezamenlijk bekrachtigd en bestuurlijk ondertekend tijdens de jaarlijkse Klimaattop van de Manifestregio op 4 december. Tijdens deze bijeenkomst is ook Deltacommissaris Peter Glas aanwezig.