Foto ter illustratie
Foto ter illustratie .

Vervolg werkzaamheden landgoed Molecaten

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM- Op Landgoed Molecaten wordt er om de drie jaar een boomveiligheidscontrole uitgevoerd. 

Dit wordt gedaan om de veiligheid voor zowel de bewoners, bezoekers en opstallen op Landgoed Molecaten te kunnen waarborgen.
Op basis van de uitgevoerde controle zijn het afgelopen voorjaar de meest risicovolle bomen gesnoeid en worden in november de overige risicovolle bomen geveld. Dan vinden de volgende werkzaamheden plaats: hinderlijke, risicovolle takken en dode takken worden uit de bomen gesnoeid. Dode, zwakke of aangetaste bomen die een bedreiging vormen worden geveld.
Zwakke, scheefstaande en dode bomen zijn beoordeeld op valrisico. Daarnaast is gekeken naar aanwezige zwammen en schimmels die de bomen van binnen aantasten. Alle bomen aan de randen van het bos, langs wegen en wandelpaden en in de zogenaamde valruimte van opstallen en bezoekersplekken zijn gecontroleerd.
Bomen kappen langs de VeldwegDe bomen staan verspreid over het landgoed en langs de Veldweg. Bij de Veldweg staan de bomen in het talud van de spreng en staan daardoor niet stabiel, omdat de wortels niet goed meer zijn verankerd door de spreng. De bomen zijn door de jaren heen steeds groter en zwaarder geworden, waardoor de wortels de boom niet meer kunnen dragen. Daardoor neemt het risico op vallen van bomen op de Veldweg toe. De afgelopen jaren zijn er bomen omgevallen en in het weiland terecht gekomen. Naast de bomen met een hoog valrisico wordt ook de lagere begroeiing in het talud aan de kant van het wandelpad gesnoeid. Het pad wordt daardoor beter begaanbaar en er is geen overlast meer door overhangende takken.