Afbeelding

Hattemers praten mee over regionale energiestrategie

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – “Een zinvolle avond”, zo werden de inloopavond en excursie genoemd die de gemeente Hattem afgelopen week organiseerde in het kader van de regionale energiestrategie (RES).

De gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek, Putten, provincie Gelderland, waterschap Vallei en Veluwe, netbeheerder Liander, werken samen aan de energiestrategie. Met medewerking van ongeveer 130 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en andere partijen uit de Noord-Veluwe ligt er nu een conceptplan.

De gezamenlijke gemeenten op de Noord-Veluwe gaan duurzame energie opwekken. Het doel is om in 2030 ongeveer 60% van de gebruikte elektriciteit in onze eigen regio op te wekken via zonne- en windenergie. Zo wordt de uitstoot van broeikasgassen met 49% verlaagd. Hiervoor is een plan gemaakt, een strategie voor de regio. Deze strategie bestaat uit drie conceptplannen, waaruit uiteindelijk één variant wordt samengesteld. Deze gaat ter goedkeuring naar het Rijk.

De raad beslist eind september over de concept RES die er nu ligt. Omdat de raad de mening van inwoners hierbij graag wil laten meewegen, zijn er afgelopen week twee avonden georganiseerd. Op de eerste avond bezocht een aantal geïnteresseerde Hattemers de oude vuilstortplaats. Voor de voormalige stortplaats wordt nu een aantal plannen onderzocht aangezien het een natuurgebied betreft waar de natuurwaarden niet in het gedrang moeten komen. Ook bekeek een aantal mensen de toekomstige locatie van het zonneveld langs de A28/A50. Ook hier werd men bijgepraat over de plannen en kon men virtueel zien hoe het terrein er in de toekomst uit kan komen te zien.

Naast de excursie op woensdag, werd donderdagavond een informatiebijeenkomst georganiseerd in het stadhuis. Hier gingen de raadsleden zelf in gesprek met inwoners. Iedere variant werd door een raadslid toegelicht en besproken. In totaal waren er ongeveer 35 mensen, waarvan het merendeel op beide avonden aanwezig was.

De reacties van de raadsleden zijn positief: “Het is goed om zo in gesprek te gaan en de mening van inwoners te horen. Mensen zijn enthousiast en kritisch. De sfeer was goed en positief. Wij gaan nu alle input uitwerken en delen met onze mede-raadsleden. Dit nemen we mee in de besluitvorming”.

Hattemers die de bijeenkomst gemist hebben en toch graag hun mening willen geven, kunnen die doen via energienoordveluwe.nl. Hier kan men een aantal vragen over wind- en zonne-energie beantwoorden. En een eventuele voorkeur voor de varianten/plannen doorgeven. Ook deze input wordt door de raad meegenomen.

De raad neemt op 21 september een besluit over de concept-RES. Via RTV Hattem is deze raadsvergadering live te volgen en/of terug te kijken.

Ondertussen kunnen alle inwoners van de Noord-Veluwe tot oktober hun mening geven over de plannen op www.energienoordveluwe.nl.

Alle ingevulde vragenlijsten worden geanalyseerd. Er wordt één variant gekozen of een combinatie van de varianten. Feedback van inwoners vanuit het participatietraject wordt meegenomen bij de opstelling van dit definitieve plan. Deze wordt ter beoordeling naar het Rijk gestuurd. Halverwege volgend jaar moeten alle plannen goedgekeurd zijn.