Afbeelding

SIHK maakt mondkapjes om de kas te spekken

· leestijd 1 minuut Algemeen

HATTEM – Het zijn barre tijden voor de Stichting Instandhouding Historische Kleding(SIHK). De stichting is in 2000 opgericht om de kleding die vervaardigd is ter gelegenheid van Hattem 700 te verwerven, te behouden en tegen betaling ter beschikking te stellen aan derden. Daarnaast willen de vrijwilligers van het SIHK het onderzoek, gebruik en verschijningsvormen van historische kleding bevorderen. Het onderkomen en de opslag is gevestigd aan de Molenbelt 2.

Financieel is de stichting voor een groot deel afhankelijk van de verhuur van de kleding voor het Dikke Tinne festival. Nu het historische festival vanwege het coronavirus dit jaar niet doorgaat, dreigt een grote financiële strop. Sinds enkele maanden verkoopt de stichting mondkapjes om de kas te spekken. Omdat veel evenementen zijn afgelast, is er ook geen andere mogelijkheid om de kleding te verhuren. “Om dit jaar toch wat inkomsten te genereren zijn we begonnen met de verkoop van mondkapjes. We maken 3 laags mondkapjes, ze bestaan uit stof waar vlieseline op wordt geplakt en een voering die daar tegenaan genaaid wordt. Ze zijn uitwasbaar op 60 graden. We hebben intussen al ruim 300 mondkapjes verkocht, maar we gaan stug door de komende maanden. We maken de kapjes van veel verschillende stofjes, die we nog hadden liggen of voor dit doel gekregen hebben. Af en toe kopen we er een leuk lapje bij”, vertelt SIHK voorzitter Marry Bruins. “De mondkapjes kosten 5 euro per stuk, daar komt 1 euro bij voor verzendkosten in Nederland. De mondkapjes zijn te bestellen via het contactformulier op de website, via WhatsApp of telefonisch. Ophalen kan vanaf 1 september op elke maandag en donderdag 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur en na telefonische afspraak op Vijzelpad 61 in Hattem of via tel. 06-20457740.

Een greep uit het assortiment staat op de website www.historischekleding.nl. “Als u langs kunt komen, vindt u een veel uitgebreider assortiment omdat we van kleine lapjes ook enkele kapjes maken. We verkopen ook extra grote mondkapjes voor mannen die een wat breder gezicht hebben. Daarnaast maken we op verzoek ook mondkapjes voor kinderen. Als u zelf een leuk katoentje hebt kunnen we daar ook een mondkapje voor u van maken.”