Afbeelding

Bibliotheek in coronatijd

· leestijd 2 minuten Algemeen

REGIO- De Afhaal Bieb van de Bibliotheek Noord-Veluwe blijkt een schot in de roos. De verrassingstas met zes boeken of dvd’s die leden kunnen afhalen, valt duidelijk in de smaak. "Het loopt als een tierelier’’, aldus een opgetogen directeur Hetty van de Weg.

Niet alleen op die manier is de bibliotheek het publiek tijdens deze intellectuele lockdown van dienst. Van de Weg en haar collega’s zien ook online steeds meer interactie ontstaan. Er worden veel meer e-books geleend en ook voor diensten als de thuisbieb en luisterboeken neemt de belangstelling enorm toe.

Teamleider Magda Dekker kan er enorm van genieten: "Het is logistiek een beste klus. Want boeken moeten van bibliotheek naar bibliotheek vervoerd worden, omdat de Afhaal Bieb in één vestiging per gemeente is. De Afhaal Bieb is twee keer per week in Epe, Wapenveld, Hattem, Oldebroek, Elburg. Daarnaast moeten verrassingstassen moeten worden gevuld en ingenomen en reserveringen moeten worden verwerkt, niet alleen voor onze eigen vestigingen maar ook daarbuiten . Het is wat dat betreft echt alle hens aan dek. Tegelijkertijd is het ook heel leuk, want het geeft ook veel voldoening."

In de eerste week dat de bibliotheek moest sluiten werd het idee van de Afhaal Bieb geboren. In de tweede week was het al in bedrijf. Supersnel en een succes. Dekker: "In de eerste week werden verspreid over vijf vestigingen 158 verrassingstasjes opgehaald. De week daarna waren dat er al 292." Gaandeweg werden er veranderingen doorgevoerd: "Je bedenkt zoiets, maar inmiddels is het oorspronkelijke plan al tien keer aangepast. Elke keer kom je andere dingen tegen, zo van kan dit niet anders of dat beter.’’ De reacties op de verrassingstasjes zijn positief. "’Wat een leuke boeken hebben jullie erin gestopt’, horen we dan’’, vertelt Dekker, die daar weer positieve energie van krijgt. Of van de man die langs kwam op zijn scootmobiel om zijn tasje op te halen: "Die was voor het eerst in vijf weken weer eens buiten en daar ontzettend blij mee. Weet je, soms zijn we de eersten die mensen in dagen weer eens zien."

De tasjesactie brengt ook veel telefonisch verkeer met zich mee. Dekker daarover: "Mensen die online niet zo goed uit de voeten kunnen bellen dan om te vragen hoe ze een tasje kunnen lenen." Daarnaast is er ook online veel interactie, voor leden en niet-leden want er zijn ook diensten die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Dat zijn ook de leuke boekentips en creatieve tips die bibliotheekmedewerkers dagelijks delen via de verschillende social media-kanalen. Zoals op Twitter via @BiebNoordVeluwe: "Er ontstaan mooie dingen tijdens deze crisis. Twee uitgeverijen hebben gratis boeken beschikbaar gesteld om weg te geven aan de gezinnen die meedoen aan de @VoorleesExpress! Vandaag kunnen alle voorlezers van @BiebNoordVeluwe een tasje ophalen en naar ‘hun’ kinderen brengen!" Of: "DOOR! lanceert voor kinderen vanaf gr 4 de zogenaamde TussenDOOR!tjes: interactieve en educatieve muziekvideo’s die zorgen voor een echte energieboost. Zingen, bewegen, ritmiek, het spelen op muziekinstrumenten en je leert zelfs rappen." Meer informatie: www.bibliotheeknoord-veluwe.nl.