Afbeelding

Coronavirus; afgelastingen en andere ontwikkelingen in Hattem

· leestijd 9 minuten Algemeen

HATTEM- De maatregelen inzake het coronavirus hebben ook grote gevolgen in Hattem.

Veel sportverenigingen hebben gehoor gegeven aan de oproep om trainingen en wedstrijden af te gelasten, diverse evenementen kunnen geen doorgang vinden, kerken blijven gesloten en afgelopen zondag werd duidelijk dat ook scholen en kinderdagverblijven de komende drie weken dicht moeten blijven, evenals eet- en drinkgelegenheden Ć©n sport- en fitnessclubs. De overheidsmaatregelen gelden in ieder geval t/m 6 april. Hieronder leest u meer over wat dit allemaal tot gevolg heeft in onze gemeente.

N.B.: Dit is wat op dit moment bekend is bij de redactie. Mogelijk zijn en/of worden nog meer activiteiten afgelast danwel verplaatst.

  • Voorstelling Advendo uitgesteld

HATTEM - Toneelvereniging Advendo wil het advies van het kabinet en RIVM inzake het coronavirus niet negeren. Om die reden zullen de voorstellingen in MFC de Marke op 25 tot en met 28 maart worden uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

De gekochte kaarten behouden hun geldigheid. Deze dienen goed bewaard te blijven tot Advendo meer helderheid heeft over nieuwe uitvoeringsdata. De data voor de voorstellingen worden zo spoedig mogelijk gecommuniceerd in de Hattemer, de Facebook pagina van Advendo en op www.advendohattem.nl De toneelvereniging hoopt op uw begrip en vraagt tevens uw medewerking om ook mensen in uw omgeving in te lichten, waarvan u weet dat zij naar de voorstellingen zouden komen.

  • Gemeente past dienstverlening aan

HATTEM- In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De gemeente Hattem volgt de instructies vanuit het RIVM op.

"Daarnaast werken we bij burgerzaken alleen op afspraak. De vrije inloop op de woensdag komt tijdelijk te vervallen. We vragen inwoners met klachten, de gemaakte afspraken te verplaatsen. Heeft een inwoner een urgent geval voor burgerzaken of vergunningverlening, dan adviseren wij om telefonisch contact op te nemen. Voor onze collegaā€™s geldt: werk zoveel mogelijk vanuit huis. Ambtenaren doen hun best om zo goed mogelijk bereikbaar te zijn en de dienstverlening op peil te houden."

  • CMH annuleert voorjaarsconcert

HATTEM- Gezien de berichten over het Coronavirus in de media en die van de KNMO, is ook De Christelijke Muziekvereniging te Hattem genoodzaakt maatregelen te nemen.

"Het Voorjaarsconcert dat op 21 maart gepland stond in de Open Poort kan daarom helaas niet doorgaan. Of dit concert op een ander moment gehouden wordt, is nog niet bekend. We houden u daarvan via de pers en social media op de hoogte. We vinden het erg spijtig dat het niet door kan gaan en hopen dat we gauw weer goed nieuws voor u hebben."

  • Boomfeestdag wordt verplaatst

HATTEM- De gemeente Hattem had zich aangemeld om op 18 maart de Boomfeestdag te vieren, met nog ruim 270 andere gemeenten.

"Helaas kan dit vanwege de recentelijke ontwikkelingen op deze datum niet doorgaan. De Boomfeestdag wordt niet afgelast, maar verplaatst naar het najaar. De datum wordt op korte termijn gecommuniceerd. Op 18 maart gaan er wel bomen de grond in, aangezien dit de beste tijd is. Dit wordt door de gemeente gedaan."

  • Maaltijd Project Hattem gaat niet door i.v.m. coronavirus

HATTEM- Het Maaltijd Project Hattem heeft besloten de gezamenlijke maaltijden op de donderdag voorlopig af te blazen.

ā€œDit is een lastige, maar volgens ons wel verstandige beslissing. Voorlopig volgen we de adviezen van het RIVM. Tot eind maart worden er geen maaltijden geserveerd op de donderdagavond in Bethel. Aan de hand van de ontwikkelingen besluiten we hoe de maaltijden daarna worden georganiseerdā€, aldus de stuurgroep MPH.

  • Kunstkring Hattem annuleert concert

HATTEM- "Vanwege de uitbraak van het Corona-virus (COVID-19) kan het reeds geplande concert op 4 April van de Winnaars van het Liszt Concours niet doorgaan", meldt Kunstkring Hattem.

De organisatie van het concours heeft het verdere verloop hiervan geheel gestopt. Reeds betaalde kaarten zullen worden teruggestort.

  • Protestantse Gemeente Hattem schrapt alle kerkdiensten in maart

HATTEM- De Protestantse Gemeente in Hattem heeft vanavond besloten dat er tot en met 31 maart geen kerkdiensten worden gehouden in de beide eigen kerkgebouwen.

Dit in reactie op het dringende advies van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland vieringen met meer dan 100 bezoekers niet door te laten gaan in verband met het coronavirus. De lokale gefedereerde PKN in Hattem heeft twee kerkgebouwen in gebruik: de Grote of Andreaskerk in de binnenstad en de EmmaĆ¼skerk aan de Dorpsweg. De zondagse vieringen in deze beide gebouwen trekken gemiddeld honderden bezoekers. Of er in april wel weer kerkdiensten worden gehouden is nog niet bekend. Daarover wordt later deze maand een besluit genomen.

  • ReumaNederland schort collecteweek op

HATTEM- ReumaNederland heeft besloten om deze week de landelijke collecteweek vanwege de opmars van het coronavirus niet door te laten gaan.

Jan-Willem Fƶrch, algemeen directeur ReumaNederland: ā€œOp basis van de recente maatregelen van het kabinet kunnen we niet anders dan besluiten om de collecte volgende week niet te lopen. We zien het als onze verantwoordelijkheid naar onze collectanten en naar de mensen bij wie we aan de deur komen om er alles aan te doen om de mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen. De jaarlijkse collecteweek is belangrijk voor ReumaNederland, maar het welzijn van alle mensen in Nederland staat natuurlijk voorop.ā€ Er wordt gekeken of de landelijke collecteweek van ReumaNederland op een later moment kan worden ingehaald.

  • Het event XingPraise dat 28 maart zou plaatsvinden in de Open Poort gaat niet door.

  • Maatregelen SWH

HATTEM- SWH schrapt per direct alle activiteiten voor jong (inclusief het jongerencentrum) en oud (inclusief huisbezoeken).

Deze maatregel geldt voorlopig tot 6 april 2020. Voor informatie en advies kunt u van maandag t/m donderdagochtend van 9.00 uur ā€“ 12.00 uur bellen op tel. 038-4432881 of mailen naar info@swhattem.nl. "Voor het spreekuur Op KOā‚¬RS zijn we elke dinsdagmiddag van 14.00 uur ā€“ 16.00 uur telefonisch bereikbaar op tel. 038-4432881. Voor jongeren zijn we bereikbaar via straatwerk en via het mobiele nummer tel.06-20046859."

Voor de oudere Hattemer gaan SWH en RTV Hattem een speciaal radioprogramma maken onder de naam SWH Speciaal. Dit wordt in de maand maart elke dinsdagmorgen van 9.00 uur ā€“ 10.00 uur uitgezonden.

  • Voerman Museum gesloten tot en met 31 maart

HATTEM- Het Voerman Museum Hattem sluit tot en met 31 maart. Dit is na overleg met het bestuur van het museum besloten. Het museum is vanaf zondag 15 maart dicht.

"Het kabinet heeft donderdag besloten dat evenementen, waar meer dan honderd mensen komen, tot en met 31 maart zijn afgelast. Het museum koos er aanvankelijk voor gewoon geopend te blijven. Als klein museum zijn er immers nooit meer dan 100 mensen tegelijk in het gebouw. Deze afspraak werd afgestemd met het Bakkerijmuseum en het Anton Pieck Museum in Hattem. Met de vrijwilligers van het museum werd afgesproken dat ze uiteraard zelf mochten bepalen of ze de komende tijd wel of niet wilden komen. Het museum zou dan dicht zijn op dagen dat er geen vrijwilligers beschikbaar waren. Na overleg met het bestuur is nu echter besloten dat het museum tot en met 31 maart dicht gaat. Vooralsnog opent het Voerman Museum Hattem weer op woensdag 1 april."

  • Bakkerijmuseum gesloten

HATTEM- Het Nederlands Bakkerijmuseum heeft zondag besloten de deuren te sluiten.

"Het corona virus moet bestreden worden, daarom nemen wij de volgende maatregelen in uw en ons belang. Het Nederlands Bakkerijmuseum is per vandaag gesloten tot nader bericht. We blijven telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren. De bakkerij, die niet voor publiek toegankelijk is, blijft beperkt doordraaien om de winkel te bevoorraden. De winkel blijft vooralsnog geopend! Op de broodverkoop tijdens de zaterdagen kunt u dus blijven rekenen."

  • Anton Pieck Museum sluit t/m 6 april

HATTEM- "Vanwege het coronavirus zijn wij van 15 t/m 6 april gesloten", meldt het Anton Pieck Museum zaterdag op de website.

"Vanwege de voorzorgsmaatregelen vanuit de overheid met betrekking tot het coronavirus, heeft het bestuur van het Anton Pieck Museum besloten, dat het museum t/m 6 april gesloten blijft."

  • Uitstel Daendels-lezing Hattem uit voorzorg tegen corona-virus

HATTEM - De Commissie Daendels heeft besloten om de vijfde Daendelslezing in Hattem, die stond gepland voor vrijdag 20 maart, uit te stellen.

"Het lijkt de commissie verstandig om, gezien de problemen met het corona-virus en het toenemend aantal besmettingen in Nederland, de bijeenkomst later dit jaar te houden op een nader te bepalen datum. Voor de vijfde Daendels-lezing in de Grote of Andreaskerk in Hattem, was dr. Diederick Slijkerman (1969) als spreker uitgenodigd. Slijkerman is historicus, jurist en theoloog en geniet vooral bekendheid als auteur over de politieke geschiedenis. Hij zou een lezing houden over Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1834), een leidende figuur uit het kamp der Oranjegezinden. Van Hogendorp was destijds een van de grote tegenstanders van de Hattemse patriot Herman Willem Daendels. De Commissie Daendels vindt het niet verantwoord om onder de huidige omstandigheden een bijeenkomst in de Grote of Andreaskerk te houden, waar vele belangstellenden op af zullen komen."

  • Passieconcert HVE zonder publiek - live te volgen via internet

HATTEM- Op zaterdag 21 maart 20.30 uur in de grote kerk van Hattem zingt het Huygens Vocaal ensemble het programma Via Crucis. Voor het eerst in zijn bestaan zal dat een concert zijn zonder publiek.

Mensen die geĆÆnteresseerd zijn in het concert kunnen op zaterdag 21 maart vanaf 20.20 uur de livestream op www.huygensmusic.nl.

  • Bijeenkomsten ā€˜Verbouwen & renoveren voor de toekomstā€™ afgelast

REGIO - De bijeenkomsten ā€˜Verbouwen & renoveren voor de toekomstā€™ donderdag 19 maart op het Bouw & Infra Park in Harderwijk en woensdag 25 maart in Elburg zijn afgelast en worden verplaatst naar een later moment.

Organisatie was in handen van het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam in samenwerking met de zeven regiogemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten en mede ondersteund door de organisaties VNO-NWC Veluwe Vallei, MKB-Nederland Midden en De Diamant van Midden-Nederland. Meer informatie : www.veluweduurzaam.nl/bouw.

  • Datum inschrijving Obstacle Run verplaatst

HATTEM- De datum van de inschrijving voor de Obstacle Run verplaatst van 1 april naar 1 mei.

"Wij zijn vol in de voorbereidingen van de Obstacle Run 2020 op 20 juni. Het belooft nog spectaculairder en mooier te worden dan voorgaande jaren. Echter een Corona virus probeert roet in het eten te gooien. De organisatie gaat tot nu toe gewoon door. Wegens de Corona pandemie zijn wij wel genoodzaakt de inschrijvingen te verplaatsen naar 1 mei 2020. Zodat wij als organisatie iets meer weten hoe dit virus zich verder ontwikkelt. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte!", meldt de organisatie van de Obstacle Run op haar Facebookpagina.

  • De Jubileumreceptie Smash is uitgesteld tot nader te bepalen datum.

  • Ballorig sluit vestiging tot nader orde

HATTEM- In verband met de ontwikkelingen omtrent het coronavirus heeft Ballorig besloten om haar vestiging per maandag 16 maart tot nader bericht te sluiten.

"Chat verwelkomt jullie graag weer in onze vestiging zodra de situatie dit toelaat."

  • De Kinderboerderij is voorlopig gesloten voor bezoekers. "Uiteraard worden de dieren gewoon gevoerd en verzorgd!"

  • TIP Gesloten

HATTEM-In verband met het Coronavirus is besloten het Toeristisch Informatie Punt (TIP) te sluiten.

"We blijven echter wel gewoon bereikbaar via mail: info@ronduithattem.nl, telefoon: 038 4448298 en via social media, waaronder de chatfunctie op Facebook. We doen ons best je zo goed als mogelijk van dienst te zijn!"

  • MFC De Marke sluit zwembad, sporthal en horeca

HATTEM- "Wij zijn genoodzaakt wegens de nieuwe maatregelen per direct het zwembad, de sporthal en horeca t/m 6 april 2020 te sluiten of tot het RIVM of de overheid besluiten tot andere maatregelen en beperkingen", meldde MFC De Marke zondag. Verder informatie vindt u op onze website www.mfcdemarke.nl.

  • Politie draait aangepaste diensten

HATTEM- "In verband met de maatregelen met betrekking tot het Corona virus, draait de politie aangepaste diensten", meldt politie Heerde-Hattem zondag op haar Facebookpagina.

"Dat brengt met zich mee dat maandag de openstellingsregeling van de politiebureaus komt te vervallen. De politie blijft bereikbaar op het telefoonnummer 0900-8844 en bij spoed 112.

Voor de rest van de week volgt maandag een nader bericht."

  • MatthƤus Passion gaat niet door

HATTEM- De MatthƤus Passion die donderdag 2 april zou worden uitgevoerd door de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer in de Grote of Andreaskerk gaat niet door. "Wij zijn nog in overleg of dit een uitstel of een afstel tot volgend jaar is", meldt Harry Rikaart namens de Stichting MatthƤus Passion Hattem

  • Bibliotheek gesloten i.v.m. corona maatregelen

HATTEM- Naar aanleiding van de overheidsmaatregelen in verband met het coronavirus, heeft de directie van Bibliotheek Noord-Veluwe besloten om alle Bibliotheken in haar werkgebied voor het publiek te sluiten. De sluiting geldt in ie der geval tot en met 6 april en voor alle vestigingen.

Alle activiteiten zijn geannuleerd.Ook de Taalpunten zijn gesloten. De bibliotheek onderzoekt op dit moment mogelijkheden om de leden zo snel mogelijk weer van boeken en dvdā€™s te voorzien, check de bibliotheekwebsite daarom regelmatig. Voor alle geleende boeken/dvdā€™s waarvan de leentermijn in de komende periode afloopt, is de leentermijn tot 7 april verlengd. Bibliotheek Noord-Veluwe is boetevrij.

Het is niet mogelijk om gereserveerde media op te halen. Gereserveerde boeken kunnen opgehaald worden zodra de Bibliotheek weer open is. Het is op dit moment niet mogelijk om media te reserveren.

Online blijft de bibliotheek dienstverlening gewoon beschikbaar. Ga voor een overzicht van bovenstaande en andere digitale mogelijkheden naar bibliotheeknoordveluwe.nl ā€“ collectie ā€“ Digitale bronnen. Bibliotheek Noord-Veluwe is in deze periode telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 ā€“ 14.00 uur op 0578-612113 of per e-mail info@bibliotheeknoordveluwe.nl.